+420 476 709 580 soukrmark@sssmep.cz Po-Pá: 6:30 - 14:30
image
image
image
IT.jpeg
Bill Gates
"Většina přelomových událostí ...
je ještě stále před námi."
Staň se jejich součástí a podílej se na vývoji
světa, ve kterém žiješ.
MCR.jpeg
"Kdo se doma nikdy
neujal poutníka,
až v cizině pozná,
jak jsou hostitelé vzácní ..."
čínské přísloví
SMM.jpeg
"Pane, proč jste tu tak sám?"
Dokonalý sportovní výkon potřebuje dokonalé zázemí.
previous arrow
next arrow

Roboti na start - 14. 2. 2019

Již 3. ročník robotické soutěže v programování LEGO robotů pro střední školy a odpovídající třídy víceletých gymnázií - Roboti na start proběhl dne 14.2019 na Soukromé střední škole pro marketing a ekonomiku podnikání s.r.o., Most.

Vyzyvatelé soutěže – žáci druhého ročníku specializace IT oboru, v rámci vyučovacího předmětu Robotika, tentokráte vyzvali jako soupeře nejen své spolužáky, ale i žáky ostatních mosteckých středních škol a gymnázií.

Na jejich výzvu však bohužel zareagovali jen dvě školy - Educhem a.s. a SPŠ a SOŠGS, Most, s.r.o. Ostatní se se „omluvili pro velké zaneprázdnění jinými úkoly".

Na startu soutěže se tedy sešlo celkem 6 týmů, z plánovaných dvou vyzývajících týmů a deseti protivníků. Těchto 6 týmů se v přátelské soutěžní atmosféře popasovalo nejen o Putovní pohár soutěže Roboti na start, ale i o zajímavé ceny pro první tři týmy plus tradičně o 3D tištěné medaile a diplomy.

Nejprve se týmy utkali v kvalifikaci jízdy na čas na 3 kola, která učila pořadí a zařazení do soubojových skupin v rámci vyřazovacího pavouka. Již zde bylo na všech týmech vidět, jak moc chtějí vyhrát a riskovat nebo naopak hrát na jistotu. Risk se nakonec nevyplatil týmu B/1 – Matyáš Podraha a Jan Jelínek, který kvalifikaci nedojel a započítával se mu tedy čas 3 minuty. Svoje kvality naopak potvrdil tým Papuánská ještěrka, zkušení harcovníci robotických soutěží, ve složení – Daniel Čirip a Martin Lédl (třetí člen – Jan Kusý se bohužel stal obětí chřipkové nemoci a nemohl se zúčastnit).

Další kola se pak nesla ve znamení vyřazovacích soubojů, kdy proti sobě stály na startovní čáře vždy dva týmy a v závodě na 5 kol vítězil ten rychlejší. Bylo poznat, že některé týmy využily technické přestávky a výrazně poupravili algoritmy i taktiku. V těchto soubojích se dopředu dravě a nekompromisně drala Papuánská ještěrka. Ale ani poražení nekončili, ale dále soupeřili ve větvi poražených týmů, aby se nakonec její vítěz utkal o první a druhé místo celkové soutěže.

Na stupních vítězů se tedy nakonec setkaly tyto týmy: 1. místo – Papuánská ještěrka – Daniel Čirip, Martin Lédl, 2. místo – B/0 – David Stojanov, Dominik Ivančík a Nguyen Le Duy (druháci a vyzyvatelé) a 3. místo Educhem – Ondřej Štefaničák, Miroslav Guhrý, a Tomáš Pochobradský. Těsně pod stupněm vítězů – na 4. místě se pak umístil druhý „cizinec" – Průmysloví bojovníci – Adam Šucha, Jan Rössler a Adam Křivánek.

Všem vítězům a nejen jim, ale všem účastníkům blahopřejeme k reprezentaci svých škol a jsme rádi, že si přišli zasoutěžit a měli snahu něco nového se naučit a nevymlouvali se, že nejsou technicky zdatní.