+420 476 709 580 soukrmark@sssmep.cz Po-Pá: 6:30 - 14:30
image
image
image
IT.jpeg
Bill Gates
"Většina přelomových událostí ...
je ještě stále před námi."
Staň se jejich součástí a podílej se na vývoji
světa, ve kterém žiješ.
MCR.jpeg
"Kdo se doma nikdy
neujal poutníka,
až v cizině pozná,
jak jsou hostitelé vzácní ..."
čínské přísloví
SMM.jpeg
"Pane, proč jste tu tak sám?"
Dokonalý sportovní výkon potřebuje dokonalé zázemí.
previous arrow
next arrow

Poznávací zájezd do Nizozemska, 5. - 8. 12. 2018

Ve spolupráci s CA Cesta světem a CK Amano jsme pro naše žáky zrealizovali předvánoční výjezd do Nizozemska. Zájezdu se zúčastnilo celkem 36 žáků a to prakticky ze všech tříd.

Po nočním přejezdu do Nizozemska jsme kolem 9 ranní dorazili do Amsterdamu. Zde žáky čekala místní průvodkyně, Češka dlouhodobě žijící v Holandsku, která je provedla hlavním městem. Představila jim nejdůležitější místa, ale zavedla je také do zajímavých zákoutí a kouzelných uliček proplétajících se mezi grachty. Následně měli žáci možnost prohlédnout si město také samostatně. Před odjezdem na hotel, absolvovali plavbu po grachtech, díky které měli také možnost shlédnout část instalací tzv. Festivalu světel, který se v Amsterdamu v předvánoční době koná již několik let.

Druhý den byl pro účastníky připraven trochu jiný program. Zamířili na holandský venkov. Nejprve navštívili skanzen větrných mlýnů Zaanse Schans, kde měli možnost nahlédnout do tradičního života nizozemců v minulosti, prohlédli si tradiční vesničku a pokochali se panoramaty s větrnými mlýny. Měli také možnost jeden z větrných mlýnů navštívit, dozvědět se něco o jeho významu a fungování. Ve skanzenu také navštívili sýrovou farmu, kde se seznámili s tradiční výrobou zdejší goudy, kterou samozřejmě mohli v mnoha variantách ochutnat. Posledním bodem prohlídky skanzenu byla návštěva výrobny tradičních dřeváků, kde se dozvěděli, jakým způsobem se vyráběly dříve a nyní a také o samotném důvodu nošení této specifické obuvi.

Po prohlídce skanzenu žáky čekal přejezd do přístavního městečka Volendam, ležícího na břehu jezera připomínajícího spíše moře. V kouzelném rybářském městečku měli prostor na vlastní průzkum. Zde však naší výpravě přestalo přát počasí. Obloha se zatáhla ocelovými mraky a spustil se liják, který nám bohužel neumožnil návštěvu posledního plánovaného místa, historického města Alkmaar proslaveného svými sýrovými trhy.

Oželeli jsme tedy poslední bod programu a vyrazili na zpáteční cestu, kterou jsme absolvovali nočním přejezdem.

I přes ne úplně ideální počasí si všichni výjezd užili a nenechali si zkazit náladu. Specifická atmosféra holandských městeček i Amsterdamu všechny pohltila a nepochybně se sem budou rádi vracet.