+420 476 709 580 soukrmark@sssmep.cz Po-Pá: 6:30 - 14:30
image
image
image
IT.jpeg
Bill Gates
"Většina přelomových událostí ...
je ještě stále před námi."
Staň se jejich součástí a podílej se na vývoji
světa, ve kterém žiješ.
MCR.jpeg
"Kdo se doma nikdy
neujal poutníka,
až v cizině pozná,
jak jsou hostitelé vzácní ..."
čínské přísloví
SMM.jpeg
"Pane, proč jste tu tak sám?"
Dokonalý sportovní výkon potřebuje dokonalé zázemí.
previous arrow
next arrow

Roboti na start pro ZŠ, 8. 2. 2023

Roboti na start je soutěž Soukromé střední školy pro marketing a ekonomiku podnikání v Mostě. Koná se od roku 2019. Letos proběhla pro základní školy ve středu 8. února v rámci Dne otevřených dveří.

Přihlásilo se do ní sedm družstev, dvě ze základní školy v ulici Václava Talicha (4. ZŠ), čtyři ze ZŠ v Okružní ulici (18. ZŠ) a jedno ze školy v ulici Obránců míru (11. ZŠ). To nakonec účast bohužel odřeklo.

Úkolem každého týmu bylo sestavit robota ze stavebnice Lego Mindstorms tak, aby byla splněna zadaná soutěžní úloha. Cílem té letošní bylo sestavit a naprogramovat robota způsobem, aby se mohl samostatně bez jakékoliv další pomoci zúčastnit robotického zápasu SUMO. (Ovládání robota pomocí hlasu, bluetooth či jiných komunikačních kanálů nebylo dovoleno). A v sumu robotů proběhla více než dvouhodinová soutěž.

Týmy dostaly zadání před čtyřmi týdny a k nám přijely už s připravenými roboty – zápasníky, limit byl váhový – 850 gramů bez akumulátoru, i rozměrový – startovní 20 x 20 centimetrů.“

Tři, dva, jedna, start! Časomíra začala ukrajovat z 65 vteřin. Prvních pět je na to, aby obsluha mohla robota zapnout a odstoupit, ten se v tu dobu nesměl pohnout.

A pak už to bylo 60 vteřin jen na robotech, boj o to, kdo koho vytlačí z kruhu. Povzbuzování, výkřiky a emoce, jako při pravém sportovním zápolení. Někdy skončilo utkání i nerozhodně, když nikdo nikoho nevytlačil anebo naopak vypadli z kruhu současně oba.

Vítězství a velký pohár získali Teletubíci, před Pěší divizí a Tankovým praporem, všechno družstva z 18. ZŠ v Okružní ulici, kde se, jak se zdá, technicky nadaným žákům obzvlášť daří a navíc mají chuť soutěžit.

Děkujeme všem zúčastněným týmům a gratulujeme vítězům.