+420 476 709 580 soukrmark@sssmep.cz Po-Pá: 6:30 - 14:30
image
image
image
IT.jpeg
Bill Gates
"Většina přelomových událostí ...
je ještě stále před námi."
Staň se jejich součástí a podílej se na vývoji
světa, ve kterém žiješ.
MCR.jpeg
"Kdo se doma nikdy
neujal poutníka,
až v cizině pozná,
jak jsou hostitelé vzácní ..."
čínské přísloví
SMM.jpeg
"Pane, proč jste tu tak sám?"
Dokonalý sportovní výkon potřebuje dokonalé zázemí.
previous arrow
next arrow

Robosoutěž 2018 - 4. předkolo, 23. 11. 2018

Čtvrté předkolo již jubilejního 10. ročníku robotické soutěže pro žáky středních škol – Robosoutěž 2018 s tématem Pac-Man proběhla v pátek, dne 23. 11. 2018 na ČVUT, Fakulta elektrotechnická, Praha. Oproti minulým rokům, se pro letošek malinko změnila pravidla. Škola se musela přihlásit jen do jednoho předkola ze čtyř, která byla vyhlášena, ale mohla defacto postavit libovolný počet týmů.

Do soutěže se přihlásily 3 týmy, dva z nich tvořili již zkušení harcovníci robosoutěží z 3. ročníku a jeden tým nováčků z 1. ročníku. Na start se tedy postavil tým Papuánská ještěrka – ve složení Dan Čirip, Lenka Bartušková a Martin Lédl, tým Alderaanský kombajn ve složení Ondřej Hammer, Jan Kusý a Václav Šulc a jako poslední tým iTu ve složení David Janev, Daniel Bláha a Le Hoang Tu.

Soutěžní roboti byli několikráte přestavováni a náročně testováni než byli svými týmy prohlášeny za funkční. Jak moc se jim toto podařilo, měla prověřit vlastní soutěž.

Opět se projevilo staré známé – včera to fungovalo a dneska nic. Roboty bylo třeba doladit a dokalibrovat dle místních podmínek. Úpravy programů i konstrukce probíhaly ještě takříkajíc „za pochodu“ a ne vždy se podařilo doladit robota ke spokojenosti a požadovanému výsledku.

Tak zatímco tým Alderaanský kombajn nakonec odhalil chybu v programu a podařilo se mu vyřešit otáčení, pokračoval směle do rozhodujícího pavouka na 4 místě z 30 týmů, Papuánská ještěrka mající problém s přetáčivostí to zvládla na krásném 9 místě, týmu iTu se nedařilo vůbec a bohužel do vyřazovací části nepostoupil. Ve vyřazovacím pavouku, resp. na jeho soutěžních drahách se již zabydleli duchové, ale našim dvěma týmům pokračujícím v soutěži příliš nevadili, co vadilo, byla složitost některých drah, se kterou si zejména Papuánská ještěrka nedokázala poradit a skončila na 13. místě. Alderaanský kombajn jako správný kombajn postupoval dále a porážel své soupeře, dokud ho v boji o 4. místo nezradilo ultrazvukové čidlo a skončil na krásném 5. místě.

Celkově jsme pro letošek obsadili 5. místo – Alderaanský kombajn, 13. místo – Papuánská ještěrka a 30. místo – iTu. Navíc tým Alderaanský kombajn postupuje do finálové Robosoutěže proti vysokoškolským týmům.

Gratulujeme a děkujeme za naprosto vynikající reprezentaci školy!